De zegen van regen

Verhuizen is een ramp. Niet alleen werk je jezelf een klap in de rondte, bij het opknappen van een 40 jaar oude bungalow komt meer kijken. Veel meer. Zoals lekkende hemelwaterafvoeren, buitendeuren met speelgoedsluiting, ontluchting die rechtstreeks is aangesloten op de lege ruimten in het dak, zonweringen die knarsen als knekelhuizen en een tuin vol zevenblad.

Wie deze plant niet kent verwijs ik naar ‘onkruiden, onuitroeibare soorten’ , ongetwijfeld te vinden op de website van Intratuin. De andere kant van dit onkruid is overigens dat het eetbaar is, gedroogd naar peterselie smaakt en een ontstekingsremmende stof bezit. Maar dit terzijde.

De vijver van 5 kuub is een fijne plek geworden voor onze 30 goudvissen, we hebben in de najaarszomer van ieder zonnestraaltje kunnen genieten in de patio-tuin en  de cursussen ‘bridge’ en ‘muziek’ bieden uitzichten op nieuwe avonturen en ontmoetingen. En om dit laatste gaat het eigenlijk, om ontmoetingen en belevingen. Om de Ander, door de joodse filosoof Emanuel Levinas (1906-1995) steevast geschreven met een hoofdletter. Zijn meesterwerk, ‘Het menselijk gelaat’, was verplichte kost tijdens mijn studie pedagodie. En dat zou het ook best eens kunnen zijn voor de hedendaagse demagogen en hun slaafse volgelingen die de ‘ander’ het licht in de ogen niet gunnen en het liefst alle niet blonde en niet blauwogige soortgenoten zonder water in de woestijn zien verrekken.

Deze ultra domme kijk is helaas van alle tijden. Ter illustratie een voorbeeld, opgedaan tijdens een college filosofie.

Hypatia was een uiterst intelligente Griekse wiskundige en filosofe die op grond van haar intelligente en vooruitstrevende ideeën door een menigte Christenen op gruwelijke wijze werd vermoord in 415 in Alexandrië. Het bezit van kennis en het stellen van moeilijke vragen was ook toen al een garantie voor uitsluiting uit de groep, in dit geval zelfs voor moord. De Ander niet zien als een deel van jezelf maar als afgescheidene leidt in veel gevallen tot vooroordelen met alle ellende die daarbij hoort.

Terug naar de ramp, onze hoogstpersoonlijke verhuisramp die dwingt tot nieuwe houdingen (wààr is mijn zolder!), nieuwe contacten (80-jarige overbuuf met meer levenslust dan menige puber) en nieuwe vormen van dagbestedingen. Zoals daar was een midweekje Saarburg (http://nl.wikipedia.org/wiki/Saarburg). Het is een toeristisch stadje nabij Triër met aan de ene kant de Saar en aan de andere kant de Warsberg, 350 meter hoog en op de top voorzien van comfortabele vakantiehuisjes een overdekt zwembad en een redelijk restaurant. Kortom een plek waar je, hoog boven het stadje en de wijngaarden, beslommeringen al snel vergeet.Het was er warm, mooi en rustig.

Alleen het uitzicht. Het was al herfst en  vooral ’s morgens hingen er dikke wolken in de dalen. Natuurlijk, de lucht boven ons was er stralend blauw en de temperatuur zeer aangenaam maar voor een ontmoeting, voor de Ander zijn er vanaf zo’n hoge plek al gauw beperkingen, in dit geval de laaghangende wolken. Demagogen, dictators, fanatici en leidinggevenden tref je nogal eens aan op dit hoge nivo, de blik omhoog gericht en onwetend van wat er beneden, in het dal waar de mensen wonen, gebeurt. Maar die mensen hoeven dat natuurlijk ook niet te weten.

Voor ons is een hoge berg is een tijdelijke rustplek. Waarvan je afdaalt, zoals de Griekse goden van de Olympus, om met medemensen te verkeren, ze te ontmoeten. En de beste omstandigheden zijn er als het regent zoals vandaag, de hele dag aan één stuk door. Dan blijf je knus thuis en is er alle tijd voor een goed gesprek, voor echte ontmoetingen. Wàt een zegen.

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s