Ambassadeur eekhoorn

Tijdens een discussie op LnkedIn gisteren werd ik er aan herinnerd hoe de natuur tijdens mijn leven is veranderd. In mijn vroege jeugd kon je nog onbekommerd zwemmen in de IJssel en zetten de boeren, vóórdat ze het gras gingen maaien,  stokken rond de nesten van weidevogels. Het was de tijd waarin alles met alles samenhing. Het verspreiden van stronthopen van koeien met een greep leverde inzichten op in mierennesten die zich er onder hadden genesteld. Vissen leverde altijd wel een stoofpotje paling op en kievitseieren nam je mee naar school voor aanschouwelijk biologie onderwijs.

In de zestiger jaren begon de rivier te stinken en in 1986, om precies te zijn op 1 november, kwamen er bij een brand bij het Zwitserse bedrijf Sandoz tonnen pesticiden in de Rijn en dus in de IJssel terecht. Resultaat duizenden dode vissen.

Natuurbescherming organisaties roken hun kans, grepen de macht en nu hebben we de wereld verdeeld in natuur en niet-natuur. Zo ontdekte ik gisteren tijdens een expeditie dat het Hünfelder Moor, het Duitse deel van het Aamsveen, van de buitenwereld wordt afgesloten.  Met dank aan en subsidie van de Europese Commissie. Dat wordt dus illegaal fotograferen.

In de huidige tijd is de natuur een item. Niet langer een geïntegreerd onderdeel van ons dagelijks leven maar iets op dat op zichzelf staat. Een soort religie dus. Maar zoals alle religies, godsdiensten en sektes is dit beeld per definitie een reductie van de werkelijkheid. Op de schouders staand van grote, eigen wijze mannen als Copernicus, Galilei en Darwin denk ik dat de natuur onverslaanbaar is.  Eén jaar geen onkruid wieden en je kent je tuintje echt niet terug. De IJssel zit weer boordevol vis en de eekhoorn, want daarover ging dit verhaal, prijkt op Funda. Tussen de 300 violen die ik pootte om het huis met wat natuur voor de verkoop op te pimpen. Hij is onze vaste gast die snoept uit de pot pindakaas en lebbert uit de vijver. Ik zal hem missen.

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s