Snottebellen

mannelijke bloemen van de hazelaar

In mijn jeugd heetten ze snottebellen, de bloeiende katjes van de hazelaar. Je plukte ze, stopte ze in je neus en liep zo als ‘vies’ kind door de buurt. Terugkijkend snap ik nu de grap er nog steeds niet van. Toch deden we er allemaal aan mee, een vorm van baldadig gedrag dat misschien werd ingegeven door het feit dat de winter op zijn laatste benen liep en het voorjaar in aantocht was.

Het voorjaar waarin je weer kon gaan vissen in de rivier, de sloten en de kolken. Het liefst op paling die toen nog volop aanwezig was. De lokale rokerij was een frequent afnemer en sponsorde zo je zakgeld. Dat de toenmalige vangst methoden in de huidige tijden tot gefronste wenkbrauwen en torenhoge boetes zouden leiden kon toen niemand vermoeden.

Eigenaardig eigenlijk dat we met z’n allen in pakweg een halve eeuw de natuur die ooit prima was naar de kloten hebben geholpen en nu kostbare pogingen moeten doen om dat wat we nog over hebben een beetje netjes te bewaren voor onze kleinkinderen. Iets waar zelfs machthebbers niet veel brood maar wel veel geld in zien.

Voltaire (1694-1778) was een Frans schrijver, essayist en filosoof. In zijn geschrift Essai sur les Moeurs komt hij tot de conclusie dat de geschiedenis een lange reeks van misdaden en ellende is. Kijk ik terug naar de tijd dat in iedere sloot in de uiterwaarden kamsalamanders woonden, de rivieren vol vis en paling zaten en boven de graanvelden leeuweriken hun hoogste lied zongen dan kan ik weinig meer doen dan het volmondig met hem eens zijn.

Over de ruil van natuur voor geld en glamour kan ik maar op één manier reageren, een snottebel in m’n neus.

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s