Een kwestie van tijd

Vanmorgen had ik een goed gesprek met een medewerker van Staatsbosbeheer. De locatie was het kantoor aan de rand van het Haaksbergerveen. Midden in de natuur, sneeuw alom. Auto onder het zout van een onderweg tegemoetkomende strooier en de omgeving, op een paar grassprieten en wat bomen na, wit.

Haaksbergerveen in winterkleed

Onderwerp was het toekomstige onderhoud van dit natuurgebied, 500 hectare groot en een restant van een groot hoogveengebied dat reikte tot ver in Duitsland.

Onze natuur moet onderhouden worden. Onze natuur is verworden tot een super volkstuin voor mensen die nog geen wortel van een suikerbiet kunnen onderscheiden. Mensen die vergeten dat we zelf deel uitmaken van diezelfde natuur en dat we zonder planten en dieren al snel het loodje zullen leggen. Een bevriende bioloog legde me ooit eens uit dat zonder koolmezen, vogels die hun jongen voeren met bladluizen, binnen een jaar de hele aarde bedekt zou zijn met twee meter bladluis. Geen erg prettig vooruitzicht. Ik zie het al voor me, een advertentie van de lokale supermarkt, ‘2 kilo bladluisgehakt voor de prijs van 1′. Er zijn prettiger vooruitzichten.

Het was een goed gesprek dus, daar aan de rand van het veen. We bekeken elkaars natuurfoto’s op internet en verheugden ons alvast op het naderende voorjaar. Ik word  altijd blij als ik me verheug op iets waarvan ik denk dat het komen gaat. Een soort van kinderlijk gevoel wat hoort bij verjaardagen, sinterklaas en vakanties. In een post op LinkedIn schreef een collega vandaag ‘Wat je kunt doen, of waarvan je droomt het te kunnen doen – Ga ermee aan de slag. Lef behelst talent, kracht en betovering….’ Vooral het woord ‘betovering’ raakte me.  Het veen vanmorgen, wit, kaal, doods. Maar straks komt de voorjaarsfee. Dan word het gras weer groen, zingen de vogels, vliegen de libellen en barst de nu wit ingepakte natuur weer van het leven. Dromen die door de kracht van betovering werkelijkheid worden. Wonderen bestaan als je de tijd neemt om er naar te kijken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s