Kleine economie van menselijk geluk

“Voor geluk moet je veel doen maar nog veel meer laten”. Deze spreuk hangt al jaren aan ons prikbord. Bedenker onbekend, helaas. Als we mensen op bezoek krijgen, zoals vandaag het geval was, komt in het gesprek steevast de vraag naar voren hoe het nu met me gaat nu ik niet meer werk. Het zijn prima momenten om tot een gesprek te komen over de rol van werk in iemands leven. Mede-vutters in mijn omgeving hebben het óf drukker dan ooit te voren, meestal als gratis klusjesman voor hun kinderen of als oppas voor de kleinkinderen, óf ze vervelen zich zo dat ze hun partner de rol van nieuwe werkgever hebben gegeven. Op de vraag of ze zich nu, zonder betaald werk, gelukkiger voelen dan voorheen heb ik nog geen begrijpelijk antwoord gekregen.

Maakt werk eigenlijk wel gelukkig? Ben je gelukkiger zonder? Of is gelukkig zijn het gevolg van intrinsieke zingeving, een zingeving vanuit je binnenste, van hoe je als mens in elkaar zit? Misschien heeft een gelukkig leven leiden wel helemaal niets met werken te maken maar veeleer met de vraag of je een voor jezelf zinvol leven leidt.

Klokkentoren van de kerk in St. Maxime, Provence

Wat ik zelf merk is dat het overdag thuis zijn heel wat onrustiger is dan op een school. Het leven als docent voltrekt zich langs de geleidelijkheid, regelmaat volgens de bel. Hier thuis gaat de bel ook regelmatig, maar dan wel op zeer ongeregelde tijdstippen. Ik moet er aan wennen, maar word er beslist niet ongelukkig van. Ook de hectiek, inherent aan een middelbare school, is verdwenen. In plaats daarvan kan ik ’s morgens in alle rust met een kopje koffie drinken, twee kranten lezen, gevolgd door een goed gesprek en een ochtendwandelingetje naar het dichtstbijzijnde winkelcentrum. Ik mis het school-kabaal beslist niet. Al met al leidt deze nieuwe situatie niet tot een verandering op mijn schaal van geluk.

Volgens Marc Anielski, gelukseconoom en auteur van The Economics of Happiness (2007) meet de economie alles behalve die dingen die het leven waardevol maken. Als je alles hebt wat je nodig hebt neemt je geluk niet toe als je daarna nóg meer dingen aanschaft. Misschien is ‘minder is meer’ wel bij uitstek van toepassing op gelukkig zijn.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s