Hoog op de apenrots

Het gebied op de grens van werk en privé is een nauwelijks onderzocht territorium. In personeelsadvertenties is iedere baan een droombaan, is ieder bedrijf uniek in positieve zin en hebben arbeidsvoorwaarden, salaris en toekomstperspectieven er schijnbaar geen limiet.

Wat er niet bijstaat is dat die droombaan niet ophoudt bij 36 uur maar wel als de targets niet worden gehaald.  Dat omzet en winst bij het bedrijf centraal staan waardoor de zojuist afgesloten hypotheek afhankelijk is geworden van externe factoren. En dat we wel leren hoe we optimaal moeten functioneren in onze job maar niet hoe we voor onszelf een fijn leven op poten kunnen zetten.

Lucy Kellaway, een bekende Britse columniste, wordt vandaag geciteerd op Z24. Ze heeft onderzoek gedaan naar top 50 van de machtigste vrouwen. Vrijwel al die vrouwen hebben een dulletje als man, in elk geval geen alfa type. Dóórbreken als vrouw met een alfa-mannetje als partner is volgens haar vrijwel onmogelijk of lukt pas na een scheiding. Hoezo geen onderlinge invloed tussen privé en werk?

Niet voor niets worden de micro kredieten in ontwikkelingslanden uitsluitend aan vrouwen verstrekt. Tussen werk en privé bestaat wel degelijk een sterke correlatie en we zijn zelf het scharnier tussen beide delen van ons leven.

Berberaap, volwassen mannetje, op de rots van Gibraltar.

Om een goed beeld te krijgen van de remmende macht van een alfa mannetje vond ik in mijn foto-archief een afbeelding van een Berberaap. Deze apensoort leeft in het wild op de rots van Gibraltar. Ze zijn op een tot nu toe niet verklaarde manier overgestoken van de kust van Noord Afrika naar dit stukje Groot Brittannië. Met niets-ziende blik kijkt dit mannetje recht vooruit, doelgericht. Niet gestoord door zijn vrouwtje die onderdanig naast hem zat. Ze hield haar jong beschermend tegen zich aan. Ook de horden toeristen die, net als ik, hun camera’s vol schoten met beelden die je maar op één plek in Europa kunt maken speelden voor hem geen enkele rol.

Ziedaar het beeld van de apenrots die we maatschappij noemen. Een maatschappij die al een aantal jaren wordt geteisterd door een crisis, veroorzaakt door alfa-mannetjes die volkomen vergeten zijn dat het werkelijke leven zich afspeelt onderaan de rots. Misschien tijd om eens te kijken welke hoek ons eigen scharnier maakt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s