Out of the box

on

Als het zo doorgaat kan ik deze blog beter in het Engels schrijven. Want hoe vertaal je nou zo’n kop? ‘Naast de gebaande wegen’, ‘Anders dan de anderen’, ‘Ongewoon’? Tips zijn welkom. Hoe dan ook, in de praktijk betekent het ‘buiten de bestaande kaders’ maar dat is natuurlijk geen kop. Net zo min als ‘creatief’ wat ook een betekenis is.

Nu hebben wij als mensen nogal eens de neiging om creativiteit te rekenen tot een specifieke menselijke eigenschap. Deels is dat waar. In de krant lees ik dagelijks hoe mensen elkaar op de uiterst creatieve manier het leven zuur maken. Daar tegenover werken wetenschappers erg hard en creatief aan het verbeteren van het lot van hun medemensen. En leveren copywriters en kunstenaars ons regelmatig verrassende teksten en beelden die ons een andere kijk gunnen op onze dagelijkse werkelijkheid.

Twee nieuwsfeiten brachten me op de gedachte iets te schrijven over creativiteit.

Door de zoogdiervereniging is, samen met anderen, een kaart gemaakt van gebieden waarin everzwijnen in ons land in vrijheid zouden kunnen leven. De wilde varkens rukken op vanuit Duitsland en staan straks maar zo aan de verkeerde kant van het grote hek rondom de Hoge Veluwe. Dat is natuurlijk schrikken, die hekken staan daar niet voor niks en hebben ook heel veel gekost. Dus moeten we ze wel van een goede kaart voorzien zodat ze weten waar ze wel en waar ze niet mogen komen.

Maar niet alleen de vrije zwijnen onttrekken zich aan onze regeldrift. In Friesland wordt een kolonie Wasbeerhonden (Nyctereutes procyonoides) vermoed. Overgekomen vanuit Rusland waar ze zijn uitgezet voor de jacht. Het zijn opportunistische alleseters die zich zelfs in ons overvolle landje kunnen redden. Ze hebben Duitsland al ingenomen en lopen nu dus frank en vrij zonder oormerk en prik tegen hondsdolheid in Friesland de kievitseieren op te vreten. Voor meer info http://www.natuurbericht.nl/

Beverrat in een natuurgebied in Zuid Frankrijk

De beverrat hiernaast, die ik ontmoette in een natuurgebied aan de Middellandse Zee, is ook al zo’n vrijbuiter. Ooit geïmporteerd uit Zuid Amerika zijn ze nu in grote delen van de Europese kustgebieden te vinden. Dit is een mannetje. Met een gewicht van zo’n negen kilo wel iets om rekening mee te houden. Zijn grote gele voortanden vragen om respect maar worden alleen gebruikt om te grazen, het is een planteneter.

Van angst was bij hem geen sprake, hij wou wel eens weten wat daar voor hem door het gras sloop. Dus wandelde hij in alle rust richting camera. Vond vervolgens zijn eigen bezigheden heel wat belangrijker en ging verder met grazen, het is een planteneter. Zijn wijfje keek vanuit het water toe.

Twee nieuwsberichten en één ontmoeting. Drie dieren. Alle drie out of the box, op zoek naar nieuwe gebieden voor hun gezinnetje, hun jongen en hun voortbestaan.

Stel je nou eens voor dat we zouden leven in een wereld zonder hekken. Het leven zou er vast niet eenvoudiger op worden, maar wat voor ontmoetingen zouden we dan wel niet hebben? Avontuur en levenslust speelt zich altijd af aan de rand van de regels, ergens in het ongewisse. Daar is de plek van de ontmoetingen.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s