Meeuw in Monaco

Afgelopen week struinden we wat rond in Zuid Frankrijk, zonnig, rustig met zo nu en dan een voorbijtrekkende stormdepressie. En hoewel foto’s uit Twente in deze blog centraal staan biedt het weer buiten niet echt veel inspiratie om op expeditie te gaan. Dus dan maar even terug naar zonniger oorden, zoals Monaco.

Ook daar was het oktober met nog maar weinig bloemen maar met een licht, geweldig. Aan Saint Paul de Vence, het beroemde schildersdorp, was niet echt veel te beleven. Zoals op veel plaatsen waar we in dit gebied geweest zijn gaat geld verdienen er boven kwaliteit. Maar dat licht. Of de zon nu scheen of dat het bewolkt was, het licht zelf was er fascinerend. Dat schilders zoals van Gogh hier hebben geschilderd kan ik, die nog geen penseel fatsoenlijk kan vasthouden, volkomen begrijpen.

Een resultaat van dit licht is deze foto van een zilvermeeuw, gemaakt in de tuin van het museum in Monaco. Wàt een arrogante kop, die Monegaskische meeuw. Uit de hand genomen op zo’n halve meter afstand.

Als ik ooit nog eens terugdenk aan dit gebied, – de kans dat we er nog eens terugkomen is wel heel erg klein geworden na ons wedervaren-, zal ik me deze meeuw herinneren. Afstandelijk, arrogant maar wel heel erg mooi. Net zo mooi als onze tochten door de bergen, de jachten in de havens, de huizen in de dorpen en de blauwe kleur van de heldere zee. Zelfs de storm die we op dinsdag hadden is van een voor ons land ongekende scherpte en helderheid.

Alleen als de prijs van schoonheid voorbij gaat aan de menselijke maat, aan goed gevoel, respect en toegenegenheid, geef mij dan maar de warmte van onze eigen herfst met goudgekleurde beuken, plassen water die glimmen in straatlantaarns, verregende mezen aan de bollen in de tuin en mensen om me heen die warmte uitstralen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s