De prijs en de waarde

In een ondernemers spel op internet voor middelbare scholieren, Plaza Challenge, komt op de inlog pagina dagelijks een levenswijsheid voorbij. Eén ervan zette mij ooit aan het denken, ‘veel mensen kennen de prijs van alles maar de waarde van niks’. Ik moest er vandaag aan denken toen ik bij de garage moest wachten op het opzetten van de winterbanden. Het is een kleine garage op een industrieterrein van een ambitieus Twents dorp, pas een paar jaar in bedrijf en uiterst klantvriendelijk. Gewoon zoals het in een dorp toegaat, mensen eerst. Bij wachten hoort koffie met een verse krant in een morsige kantine. De waarde van deze setting is voor mij van belang. Een waarde die universeel is. De menselijke maat. Het gewone, normale, natuurlijke.

In mijn archief vond ik een op het Buurserzand gemaakte foto van de Centaurium minus. Alleen al dat ‘minus’.

 

Echt Duizendguldenkruid op het Buurserzand

 

De foto werd gemaakt nadat ik zeker een half uur op m’n buik had rondgetijgerd om een bijzonderheid op een fraaie manier in beeld te brengen, de Kleine Zonnedauw (Drosera intermedia), een insectenetend plantje dat je nou niet bepaald dagelijks ziet. Na al dit gekruip en gesluip werd het tijd om eens om me heen te kijken. En daar, aan de rand van het veldje, stonden een paar Centauriums, dertig centimeter hoog, knalpaars mooi te wezen. “Ach”, zo zal ik vast gedacht hebben, “zal ik van jullie dan ook maar een fotootje maken?” De Nederlandse naam van deze fraaie plant bleek, na thuiskomst, Duizendguldenkruid te zijn.

Duizend Gulden, wie zal deze plant die naam gegeven hebben? Ik heb het niet kunnen terugvinden, maar iemand zal aan deze telg uit de gentiaanfamilie een vermogen hebben toegedicht. Zoekend naar het bijzondere vond ik het gewone wat achteraf zeker zo bijzonder was. Zou het misschien alleen maar gaan om het zoeken? En om het gewone?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s