Spannende herfst

Is het voorjaar één uitbarsting van hormonen in de vorm van fluitende vogels, pronkende bloemen, lieve lammetjes, paaiende vissen, de zomer is in de natuur een heel ander verhaal. Vers staat het paard, vastgebonden aan een lang touw, middenin een dorre weide in Zuid Spanje me nog vers in het geheugen. Fijne vakantie, dat wel maar ik zat in een airco-bus. Klein verschilletje.

Nee, dan de herfst. Daar hou ik van. En dat heeft niets te maken met die paar grijze haren op mijn hoofd.

Tijdens een expeditie, een paar weken geleden,  naar het Witte Veen stond een weiland vol met parasolzwammen. Ze beefden in de harde wind dus van foto’s maken was geen sprake. Knap hoe ze ondanks de stormachtige condities overeind bleven. Afgelopen week naar hetzelfde gebied geweest. Er waren er nog twee in de beschutting van een paar bramenstruiken. Forse paddenstoelen, lekker zonnetje, zacht windje, droge grond dus in tijgersluipgang. Twee echte overlevers. Overlevers vind je alleen maar in de herfst.

 

Grote Parasolzwam in het Witte Veen

 

Ik hou van overlevers zoals ik hou van de herfst. Helaas zijn er maar weinig van, veel blijven er steken in de eeuwige jeugd van het voorjaar, anderen sneuvelen onder de brandende zomerzon en sommigen kunnen de eerste herfststorm niet weerstaan.  De twee paddenstoelen hebben het gered, daar op dat weilandje in het Witte Veen.

Boeiend hoeveel we van de natuur, waar we per slot zelf deel van uitmaken, kunnen leren. Het begrip ‘natuurlijk’, overgenomen door de natuurbeschermingsorganisaties, is nog steeds iets wat binnen in onszelf leeft. Iets waarmee we de herfst kunnen trotseren. We lijken wel paddenstoelen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s