Toeval loopt een blauwtje

Toegegeven dat in onze maatschappij toeval iets is dat we met z’n allen het liefst ver wegstoppen in een bezemkast of tenminste in de permafrost van onze Siberische toendra. Want laten we wel wezen, we kunnen alles maken wat we willen. Ook ik, als kind van de 60’er jaren, opgegroeid in de doctrines van een maakbare wereld, geloofde tot voor kort in de maakbaarheid van een rationeel intelligente samenleving.

Helaas is de werkelijkheid heel wat weerbarstiger dan welke socialistische illusie, ooit bedacht. Rassenhaat, domheid en betweterigheid overspoelen de voorpagina’s van elke krant, links of rechts, en van de zo gedroomde en gewenste harmonische samenleving is weinig over. Een gewaardeerd columnist schreef een paar weken geleden dat een conflict beter is dan harmonie. Hij moge gelijk hebben, maar de gedachte dat de wereld alleen uit Kaïns en Abels bestaat gaat mij echt wat te ver.

gewone pendelvlieg

Anderzijds is toeval bij tijd en wijle een godsgeschenk voor de fotograaf. Hing ik half in de sloot voor een foto van een beemdkroon, komt er een pendelvlieg op zitten. In alle rust. Kijkt rond, eet met zijn slurfje wat  najaarsnectar, wandelt nog wat over de bloem en verdwijnt in de ruimte. Eigenlijk is toeval heel erg mooi.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s