Amorf contact

Niet altijd is het fotograferen van de natuur en heldere en éénduidige bezigheid. Rotsen en boomschors vormen zo ongeveer het hardste deel, gevolgd door bladeren, bloemen, insecten met hun schilden en zoogdieren. Helemaal onderaan de duidelijkheid staan voor mij de zwammen, de paddenstoelen. Een foto maken van deze snel verschijnende en even snel verdwijnende vruchtlichamen van ondergrondse en in rottend hout aanwezig zijnde zwamvlokken is sowieso al geen eenvoudige bezigheid. Plat op de buik met de kin in de rottende bladeren van vorig jaar, tot aan de knieën in de sloot voor een spannende foto van een platte tonderzwam, iets moois proberen te maken van een elfenbankje (maar wat je ook ziet, geen elfje) of de gele korstzwam die zich in leven houdt aan de randen van een boomstronk. Nee, nee, paddenstoelen zijn niet echt mijn onderwerp.

Toch ontkom ook ik niet aan hun schoonheid. Bibberden niet eerder deze week de grote parasolzwammen aan de rand van het Witte Veen in de straffe wind. Buigen deden ze, maar breken niet. Vliegenzwammen hadden zich daar in een berkenbosje verscholen, knalrode vlekken tussen de witte stammetjes. Het lijkt net alsof zelfs paddenstoelen weten waar ze het meest veilig kunnen opgroeien.

gele trilzwam op dood hout

Bruin, wit of rood, een paddenstoel is hoe dan ook een wezenlijk onderdeel van de herfst. Maar soms ook heel erg amorf, zoals ik vanmiddag ontdekte in de Lüntener bossen. Uiteraard op de terugweg. Aan de rand van het pad in een stapel dood hout groeide de Gele Trilzwam. Knalgeel en niet te missen. Op zo’n dertig centimeter hoogte dus lekker te fotograferen. Dacht ik. Na twintig minuten klooien en bijna honderd foto’s verder was er nog weinig dat de moeite van het bewaren leek. Overbelichten, onderbelichten, veel of weinig scherptediepte, dat alles baatte weinig. Amorf was het, onduidelijk, onhelder, wazig. Sisyfusarbeid, heel erg bekend uit een vorig leven. Gelukkig kunnen we heden ten dage fotoshoppen, dus zelfs van iets amorfs valt nu iets te maken. Althans van een zwammetje.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s