Eeuwigdurend nieuwsgierig

In het Trias, zo’n twee twee-en-een half tot twee miljoen jaren geleden, ontstonden, naast veel andere dieren en de vroege zoogdieren, ook de dinosauriërs. De dikke, lompe en loodzware mastodonten hebben door een meteorietinslag in Mexico allemaal het leven gelaten. Echter niet hun kleine soortgenoot, de hagedis. Zij zijn er nog steeds.

Kleine levendbarende hagedis in het Buurserzand.

Wat onmiddellijk opviel toen ik in het Buurserzand een fotoserie maakte van deze kleine, levendbarende hagedis, was de uitdrukking op zijn snoetje. Hij was nieuwsgierig. Zelfs toen ik met de macro lens op minder dan tien centimeter van hem af fotografeerde gaf hij geen krimp. De kleine knalgele kever die op de plank landde was veel interessanter, hagedis rende via de achterkant naar de kever toe en keek over de rand naar wat mogelijk een lekker maaltje kon vormen. Geen angst maar avontuur.

Stel nou eens voor dat je dat je een hagedis zou zijn, nieuwsgierig tot in de kern van je kleine reptielenhersentjes. Geen last van de neo cortex met met z’n abstracte visioenen, van fobieën, verwachtingspatronen of geld maar gewoon voluit zou kunnen leven. Geen last van ‘de angst voor vrijheid’ zoals Erich Fromm dat zo fraai beschreef in zijn gelijknamige boek uit 1941 maar gewoon lekker nieuwsgierig in je leven rond zou wandelen. Iedere dag met een nieuwe, frisse blik vol verbazing kijken naar de vele vreemde gele kevertjes die ons omringen. Het lijkt me een eeuwigdurend feest.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s