Hoe klein en hoe… moeilijk

on

We praten doorgaans over grote problemen waar we mee zitten, die ons leven beïnvloeden of die we zouden moeten overwinnen. Nu heb ik persoonlijk niets tegen problemen mits ze zichtbaar zijn, besproken kunnen worden en een oplossing in zichzelf dragen. Zo’n oplossing is vaak niet onmiddellijk zichtbaar, dat is dan ook het probleem van een probleem.

Problemen zelf kunnen fysiek groot zijn, maar ze kunnen ook heel klein zijn. Wat over de eenvoud van de oplossing niets zegt. Toch had ik als fotograaf de afgelopen dag een groot probleem met een klein spinnetje. Om precies te zijn met een hangmatspinnetje die uitgerekend zijn hangmat gebouwd had in de tuin tussen een begonia, een sedum en een witte petunia. Dapper zat de kleine midden in het schijnbaar chaotisch gebouwde web. Een prachtig object voor een natuurfoto dus. Maar tsja, hoe fotografeer je iets dat kleiner is dan 5 millimeter op een interessante manier, graag loepscherp en niet bewogen door de wind?

Mijn oplossing was geduld, niet opgeven en het van zoveel kanten benaderen van dit probleem dat er, ergens, vanzelf wel een oplossing tevoorschijn moest komen. Bleek vanavond dat mijn spinnetje wat buren had gekregen, de linker buur bleek heel wat eenvoudiger en meegaander wat leidde tot de foto op deze blog. Ter vergelijking van de maat, rechts en links ligt er op het web een berkenzaadje. Klein hè. Als je niet kunt krijgen wat je wilt is het verstandig om dan maar te willen wat je krijgt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s