Kleverig Koraalzwammetje

Een klein deel van de reuzenzwam van bijna een meter breed.

Na een gezellige middag met leuke en zinvolle verjaarsinkopen toch nog even met de fiets en de rugzak met camera buiten gespeeld.  Op Groot Brunink, volkomen onverwacht, een reuzenzwam gezien. Onvoorstelbaar, wat een paddenstoel. Aan de voet van een al jaren geleden gestorven boom, het leek me een beuk, en met familieleden rondom waande ik me in een natuurlijke metropool. Een bouwwerk waarin wezens moesten wonen waar ik nog nooit van had gehoord, laat staan gezien.

De reuzenzwam in zijn volle breedte.

Alhoewel ik beter weet kan ik me voorstellen dat Tolkien, dit gezien hebbende, zijn Hobbistee heeft verzonnen. En dat er een paddenstoel bestaat die Heksenboleet wordt genoemd. Bedenk daarbij dat de herfst nog maar net is begonnen.

Een kaalhoofdige, ietwat gezette vijftiger, probeerde er met een mini-camera wat foto’s van te maken. Hij was vooraf geïnformeerd, een kennis had hem gemaild wat er zoal op funghi-gebied te zien was, kennis die hij wel met mij wilde delen. Dus reed ik terug, op zoek naar het kleverige koraalzwammetje. Ondanks de gewoonheid van deze paddenstoel vind ik de felle, zwavelgele kleur nog steeds wat exotisch aandoen in onze vaak grauwe bossen. Helemaal in de herfst. De calocera viscosa stonden er nog, breed uitgemeten op een tweetal stommels van naaldbomen. Er omheen piepten wat kleine exemplaren omhoog tussen de gevallen bladeren.

De kleverige koraalzwammetjes op een stommel.

“U hebt ze gevonden?”, zei de man die mij achterna gefietst was? Nou, en of ik ze gevonden had. “Dus uw dag is weer goed.” Helemaal waar. Deelde ik vanmorgen nog home-made cake uit aan de bijna ex-collega’s, kocht ik vanmiddag nog verjaarscadeaus, de gele zwammetjes zetten de kroon op een mooie, volle dag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s